Dutch Version

Historie

Het initiatief om met een team Windesheimstudenten te participeren aan duurzaamheidscompetities gaat verder terug dan Blue Racing Team. Sinds 2007 bouwen studententeams van Windesheim aan de meest innovatieve, technisch uitdagende en duurzame voertuigen: van solarboten tot raceauto’s.

Racen op zonne-energie
Er werd voor het eerst meegedaan met een solarboot aan de Frisian Solar Challenge 2008. In 2009 zijn Windesheimstudenten bezig geweest met de ontwikkeling van een nieuwe solarboot, waarmee ze tijdens Solar Boat Challenge op de Zeeuwse wateren derde zijn geworden. In de jaren daarop behaalden de studententeams van Windesheim meerdere successen met solarboten, in onder andere Berlijn en Monaco.

Racen op een laagje lucht
In 2007 is er een hovercraft gebouwd door Hovercraft Racing Team. Een hovercraft is een voertuig dat zich zowel over land als over water kan voortbewegen en zweeft op een laagje lucht. Tijdens een van de testdagen heeft de hovercraft van Windesheim een klein ongelukje gehad, waar overigens niemand bij gewond raakte. Na enige reparaties en verbeteringen deed het Hovercraft Racing Team mee aan het EK in Flottsbro, Zweden.


De vraag naar duurzaamheid

Door de groeiende wereldbevolking en de stijgende welvaart zal de vraag naar energie alleen maar toenemen. Daarnaast is er een grote energieverschuiving gaande naar de opkomende economieën door de toenemende vraag naar energie. Door Shell gepubliceerde berekeningen voorspellen dat de wereldwijde vraag naar energie in 2050 met 50% zal toenemen ten opzichte van het niveau in 2000. Om aan deze stijgende vraag te voldoen, heeft de wereld alle mogelijke bronnen van energie nodig en zal deze zo efficiënt mogelijk moeten gebruiken. Menselijk vernuft, innovatie en technologie zijn de sleutel tot het ontsluiten van de energie die vandaag de dag en in de toekomst nodig is.